De polemist en de president

Zemmour, Macron en de verrechtsing van Frankrijk

EAN:  9789464369403
Publicatiedatum:   15-03-2022
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  224

  Bestelbaar

Lange tijd leek het voor iedereen een uitgemaakte zaak. De Franse presidentsverkiezingen van 2022 zouden opnieuw uitdraaien op een duel tussen huidig president Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het Rassemblement National. De linkerzijde is hopeloos verdeeld in Frankrijk. Centrumrechts vond slechts met moeite een consensuskandidaat. Het scenario van 2017, toen Macron met gemak de tweede ronde won van Marine Le Pen, moest zich wel herhalen. Een droomscenario voor de zittende president.

Tot Marine Le Pen vorige zomer concurrentie kreeg op haar rechterzijde van de relatief onbekende Eric Zemmour. Haar verwoede pogingen om haar partij salonfähig te maken en het etiket van extreemrechts van zich af te schudden, lijken een averechts effect te hebben op veel van haar kiezers. 

Wie is Eric Zemmour, de radicaal-rechtse stoorzender die in april 2022 een gooi doet naar het Frans presidentschap? De gewezen politiek journalist van Le Figaro schoot in enkele weken tijd als een komeet naar boven in de opiniepeilingen. De snedige polemist en omstreden bestsellerauteur van Joodse origine is eind 2021 hét politieke fenomeen van Frankrijk. Hij schudt de politieke kaarten door elkaar en fascineert vriend en vijand.

De verrechtsing van Frankrijk is een proces dat al jaren geleden begon, schrijft Koen Dillen. Eric Zemmour is daar slechts het meest recente symptoom van.

Een portret van Eric Zemmour, de radicaal-rechtse polemist die zich opwerpt als uitdager van het Franse politieke bestel.

  EAN: 9789464369403
  Auteur: 
  Uitgever: Ertsberg
  Publicatiedatum:   15-03-2022
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 140 mm
  Breedte: 211 mm
  Dikte: 22 mm
  Gewicht: 324 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 224
  Trefwoorden:   Frankrijk;politieke partijen;frankrijk;Zemmour Eric;politiek;2010-;Extreem-rechts (ideologie)