Gij zijt allemaal welgekomen!

Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen

EAN:  9789056550868
Publicatiedatum:   07-11-2016
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  783

  Bestelbaar

'Gij zijt allemaal welgekomen!'
Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen

Wie denkt dat poëzie enkel vandaag op een podium gebracht wordt voor een breder publiek, zal verrast zijn te vernemen dat de Vlaamse Poëziedagen honderden (soms meer dan duizend) mensen op de been brachten, die urenlang luisterden naar kritische voordrachten en vooral naar dichters en gedichten van uiteenlopende pluimage.
Het initiatief was het levenswerk van een landelijke pastoor, Basiel de Craene, die zelf ook als schrijver actief was. Maar hij verwierf vooral bekendheid als organisator van de Vlaamse Poëziedagen, die van 1937 tot aan zijn dood in 1956 plaatsvonden. Daarop kwamen dichters en belangstellenden bij elkaar om samen naar poëzie en lezingen te luisteren, eerst in Ooidonk en later in Merendree.
Dit boek schetst de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen, aan de hand van het uitgebreide archief. Honderden bekende en onbekende dichters passeren daarbij de revue. Zij laten zien hoe er toen over poëzie werd gedacht en geschreven, door een literaire elite maar ook in brede kring. Dat resulteert in een soms spannend, soms ontroerend verhaal dat laat zien hoe literatuur tot voor kort maatschappelijk belangrijk kon zijn. De uiteenzetting wordt geïllustreerd aan de hand van talrijke foto's en onuitgegeven documenten.


Dirk de Geest doceert Moderne Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven.

  EAN: 9789056550868
  Auteur: 
  Uitgever: Poëziecentrum
  Publicatiedatum:   07-11-2016
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 155 mm
  Breedte: 223 mm
  Dikte: 58 mm
  Gewicht: 1404 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 783
  Trefwoorden:   De Craene Basiel;Vlaamse poëzie;1930-